Eind 2022 heeft het Ministerie van Defensie met Marine Systems een raamcontract afgesloten voor het ontwerp, de productie en de levering van Additive Manufacturing (AM) containers. Deze AM containers worden door Ministerie van Defensie bij oefenings- en missiegebieden ingezet om met 3D printers benodigde onderdelen te printen. Aangezien Defensie deze AM containers over de hele wereld moet kunnen gebruiken, zijn deze zo ontwikkeld dat deze in een brede range van omgevingstemperaturen (-32˚C tot -+49˚C), luchtvochtigheden en weersinvloeden moeten kunnen functioneren.

Door het inzetten van de additive manufacturing containers wordt het Ministerie van Defensie minder afhankelijk van reserveonderdelen die van en naar de oefenings- en missiegebieden getransporteerd dienen te worden en zijn installaties sneller inzetbaar wat de inzetbaarheid vergroot

Inmiddels heeft Marine Systems de eerste AM container opgeleverd aan Defensie.

Benieuwd hoe deze containers worden ingezet? Klik dan op de volgende link: AM-container levert onderdelen op afroep | 03 | Materieelgezien (defensie.nl) .

In 2023 is de eerste container ook gebruikt bij het AM-event van Defensie in Ede.
Een reportage hiervan is te zien via onderstaande video :